SI

I

EN


Festival Maribor

Za Festivalom Maribor je več kot pol stoletja zgodovine, od baročnih izvorov do postmodernih preobrazb. Razvil se je iz mednarodnega festivala komorne glasbe Glasbeni september in od le-tega nasledil pretanjeni programski izbor, visok izvedbeni nivo in edinstven način organiziranja. Festival vabi vrhunske glasbenike, domače in tuje, ki glede na vsebinsko iztočnico festivala izvajajo skrbno izbrane sporede in to v različnih zasedbah – od komornih do orkestrskih.
ŽE 53 LET


Festival Maribor se je razvil iz večerov baročne glasbe v Mariborskem gradu (od 1964) v organizaciji mariborske Koncertne poslovalnice.
Leta 1968 je bil na pobudo dr. Sergeja Vrišerja in pianista Janka Šetinca pri Koncertni poslovalnici ustanovljen festival baročne glasbe, ugledna mariborska prireditev z nekaj desetletno tradicijo. Ob festivalu in zanj je bil ustanovljen ansambel Collegium Musicum, s spremenljivo zasedbo, a stalno izvajalsko odličnostjo članov.

Festival Maribordr. Sergej Vrišer in pianist Janko Šetinca (1968)

Leto 1994 je zaznamovala ponovna sprememba programskega koncepta festivala in novo ime – Glasbeni september. Iniciator programske zasnove in umetniški vodja festivala je postal pianist in profesor Janko Šetinc. Čeprav zamišljen kot močno razširjen in izvajalsko okrepljen baročni festival, se je Glasbeni september od tega koncepta vse bolj oddaljeval.

Festival MariborGlasbeni september (1994)
ARCHIVE

CHILD


(2016)
WOMAN


(2015)STOLEN


(2014)LESS IS MORE


(2013)FESTIVAL OF SERIOUSLY FANTASTIC MUSIC


(2012)