SI

I

EN


Globoki trip

Pridite, vilinci, odpeljite me s tega pustega sveta,
da bi z vami jezdil na vetrovih,
tekal na razbrzdanih valovih
in plesal kakor plamen po gorah.
William Butler Yeats*

Se spomnite pop komada iz devetdesetih, Flip Fantasia? Bil je tak jazzovsko-funkovski hipnotičen rap. In bil je povsod, tako da smo se tudi takšni, ki nam ni bilo mar za popularno glasbo, slej kot prej zaleteli vanj.

Tudi meni se je zgodil in navkljub vsej svoji glasbeni izbirčnosti (beri: snobizmu), ki me je držala daleč proč od MTV-ja, me je ujel na svoje limanice in me zasvojil! Kot so par stoletij nazaj mlade dame zasvojili Beethoven, Schumann ali Liszt.

Nikar me ne križajte, ker primerjam raperja s klasičnoglasbenimi bogovi. Stičnih točk je precej več, kot se zdi na prvi pogled. Oboji svojim poslušalcem ponujajo isto: ključ do dežele Fantazija! Priložnost za pobeg iz stvarnosti.

Ko so razbili stroge norme in okvirje baroka in klasicizma, so romantični skladatelji ustvarili nov glasbeni svet: deželo svobode in nebrzdanih čustev s pokrajinami, kjer lahko domišljija razpne krila. Vas mika? Pridružite se nam 11. septembra (Fantazija), spustite na plano romantika v sebi in uživajte v – naj tukaj uporabim raperjevo besedilo: “globokem tripu“.

Flip Fantasia? Flip reality! Obrnite stvarnost na glavo!

besedilo in *opisni prevod: Maja Pirš