SI

I

EN


NOVICE

news

Čudovito leto bo!

Leto 2017 se izteka. Festival Maribor ga bo ohranil v spominu kot dobro in uspešno leto, zato nas veseli, da smo ga preživeli v vaši družbi. Zahvaljujemo se vam za vašo podporo in upamo, da se nam boste znova pridružili med 20. in 29. septembrom 2018 na novih glasbenih pustolovščinah!

In ker je že skoraj čas za darila in presenečenja je prav, da tudi mi potegnemo kakšnega iz rokava. In to kakšnega!

Ponosno najavljamo novega umetniškega vodjo orkestra Festivala MariborNicolasa Altstaedta! Počaščeni smo, da bo za našim krmilom eden najbolj cenjenih, iskanih in vsestranskih umetnikov današnjega dne. Na novo pot stopamo polni pričakovanj in zadovoljni, da bomo njegovo umetniško vizijo lahko delili z vami!

Na svidenje torej v novem letu. Čudovito leto bo!

Besedilo: Maja Pirš


 

18.12.2017
news

Odpustek za vse grehe

”Zakon je čudovita institucija, toda kdo si želi živeti v instituciji?” ugotavlja Groucho Marx. Zagotovo ne umetniki! Število ločitev (kar je nekoč seveda nujno pomenilo tudi število škandalov) je pri njih krepko višje kot pri običajnih smrtnikih. Čemu? Nisem ne umetnica ne strokovnjakinja za to področje (beri: nisem poročena z umetnikom), zato je odgovor, ki ga ponujam, čista špekulacija, a takšna, da bi zanjo upala zastaviti svojega moža: ker želijo (beri: potrebujejo) svobodo!

Svobodo, da lahko ustvarjajo in živijo v sferah, ki nimajo ničesar skupnega zakončevim kuhanjem zamere, ko prihajajo domov z mačkom in dva dni prepozno, pozabljajo na plačevanje položnic, na rojstne dneve in obletnice poroke, celo na to, da sploh so poročeni! Njihova potreba po svobodi in po tem, da so lahko zvesti sami sebi, kar običajno pomeni nezvesti svojim zakonskim partnerjem, je tolikšna, da je zakon zanje prav zares zgolj institucija -  tista z rešetkami na oknih. Če to poskušam povedati v slogu Groucha Marxa: od
”dokler vaju smrt ne loči” oni najverjetneje slišijo le - smrt!

Da se svojemu godrnjavemu zakoncu odkupijo, te uboge institucionalizirane duše zanj pogosto ustvarijo kakšno veliko umetniško delo. In da bo paradoks popoln: v tovrstno ustvarjanje običajno največ truda vložijo največji grešniki. Lahko smo torej prepričani, da so bili Wagnerjevi zakonski prekrški … hm… precejšnji! Siegfriedova idila, ki jo je napisal za ženo in za njeno prvo izvedbo na stopnišče pred spalnico (!) privlekel kar cel orkester, je namreč tako nebeško lepa, da človek, ko jo sliši, pozabi in odpusti prav vse.

Če imate torej na vesti kar koli, za kar si želite zakončev odpustek, vam Festival Maribor nudi enkratno priložnost, da ga dokončno prepričate, da ste z ”dokler naju smrt ne loči” mislili resno. 13. septembra pripeljite svojo najdražjo ali najdražjega v Unionsko dvorano in uživajte v ”vse odpuščeno, vse pozabljeno” učinku Wagnerjeve mojstrovine na vaš zakon!

P.S.: Če menite, da je trinajstica v datumu koncerta slabo znamenje in ga boste zato izpustili, krivdo za zakonski polom pripišite sebi.

Besedilo: Maja Pirš

12.09.2017
news

Vse je v metodi

Kot sem omenila že v uvodnem prispevku letošnjega festivala: biti romantik je vse prej kot lahko. Za vse, ki se mučite, smo pokukali na WikiHow, kjer je na voljo vodič, ki vas do romantika vodi po korakih. Tukaj je nekaj metod (da, res so uporabili so to besedo!), ki jih priporoča.

Prva metoda se imenuje ”bodite premišljeni” in priporoča naslednje: kupujte premišljena darila, odpeljite svojo ljubljeno osebo na premišljen zmenek, pišite premišljena sporočila. Metoda številka dve, “bodite kreativni”, od vas zahteva naslednje: napišite “ljubim te” na neobičajna mesta, izpovejte svojo ljubezen na starinski način, praznujte valentinovo na poljuben dan v letu in posnemite CD z ustrezno (tukaj bi verjetno moralo pisati premišljeno) izbrano glasbo.

Ste že obupali?

Se mi je zdelo! Zato smo pri Festivalu Maribor za vas pripravili veliko boljšo metodo. Imenuje se ”obiščite naše koncerte”! Začnite z otvoritvenim koncertom, 3. septembra, tukaj je vaš vodič po korakih:

(prvič) priskrbite vstopnici
(drugič) priložite premišljeno sporočilo (ali kar na eno od njih napišite “Ljubim te!”)
(tretjič) v odmoru poskrbite za kozarček penine
(četrtič) padite na kolena in izpovejte svojo ljubezen.

Vašo najdražjo/najdražjega bo zmenek, ki je hkrati premišljen in kreativen (praznovanje Valentinovega 3. septembra!) brez dvoma zelo impresioniral. In kar je najbolje: ne bo se vam treba mučiti s tistim cedejem in zahtevnim (lahko tudi usodnim) izborom glasbe! Naš čudovit koncertni progam z glasbo Beethovna, Šostakoviča in Haydna ter svetovno priznani glasbeniki: zvezdniški violončelist in dirigent Nicolas Altstaedt in člani Haydnove filharmonije bodo delo opravili namesto vas. Vi pa boste uživali v svojem novo pridobljenem statusu romantičnega super junaka!

P.S.: Za podroben opis vseh omenjenih metod obiščite http://www.wikihow.com/Be-Romantic

P.P.S: Ni se nam treba kar takoj zahvaljevati. (Ko bosta poročena, si boste morda premislili!)

Besedilo: Maja Pirš

31.08.2017