SI

I

EN


Globoka čustva

Oh, ljubezen! Radost. Strast. Užitek. Hrepenenje. Solze. Bolečina. Trpljenje. Agonija. Neizpolnjena ljubezen. Konec ljubezni. Ločitev. Zlomljeno srce. Smrt. Ah, koliko bolečine.

In hvala bogu zanjo. Če je ne bi bilo, bi bili prikrajšani za kar nekaj najlepših in najbolj priljubljenih glasbenih mojstrovin! In ker smo festival, ki ponosno nosi svoje tetovažo s srcem, zapisanim večnosti, je seveda nujno, da jih vključimo v svoje programe.

Izberite torej med Slovesom (17. september), kjer vam bodo Debussy, Schönberg in Mahler predložili čudovite dokaze o vplivu glasbe na čustva in Dokler naju smrt ne loči (13. september), ki ponuja nekaj patosa v Krekovem obračunu s smrtjo, nekaj razposajenosti Sukove mlade ljubezni in nekaj nadzemske lepote Wagnerjeve zakonske idile. Ki, mimogrede, ni trajala veliko dlje kot skladba sama.

A to je že druga zgodba, ob kateri misli hitro uidejo k Sokratovi modrosti: “Vsekakor se poročite! Če bo vaš zakon dober, boste postali srečni. Če bo slab, boste postali filozof.” Ali kot v našem primeru – skladatelj!